
Note: All replies to be based national legislation on court precedents in your jurisdiction, 

references for which should be provided. 

 REPLIES WOULD BE APPRCIATED BY END OF MAY 2020 

I. PRELIMINARY QUESTIONS 

1. Has your jurisdiction ratified the following conventions (the ‘Conventions’): 

a. International Convention on Civil Liability for Oil Pollution Damage 1969 (‘CLC 

1969’)  

b. 1992 Protocol to the CLC 1969 (‘CLC 1992’) 

c. Convention on Limitation of Liability for Maritime Claims 1976 (‘LLMC  1976’) 

d. 1996 Protocol to the LLMC 1976 (‘LLMC 1996’)  

(references to ‘LLMC’ shall be understood as references to either LLMC 1976 or, where 

applicable, to LLMC 1976 as amended by LLMC 1996)  

e. International Convention on Liability and Compensation for Damage in 

Connection with the Carriage of Hazardous and Noxious Substances by Sea 1996 

(‘HNS 1996’)  

f. 2010 Protocol to the HNS 1996 (‘HNS 2010’) 

(references to ‘HNS’ shall be understood as references to either HNS 1996 or, where 

applicable, to HNS 1996 as amended by HNS 2010)  

g. International Convention on Civil Liability for Bunker Oil Pollution Damage 2001 

(‘Bunkers Convention’) 

h. Nairobi International Convention on the Removal of Wrecks 2007 (‘WRC’)  

 

2. Please indicate whether the a.m. Conventions apply directly in your jurisdiction or 

whether the stipulations have been translated and incorporated into domestic 

legislation. 

 

3. Is the wording of domestic provisions incorporating art. V(2) CLC 1969/art. V(2) CLC 

1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) HNS/art. 6 Bunkers Convention/art. 10(2) WRC into 

domestic legislation different to the original text of the Conventions?  

3a. If the answer to the previous question is in the affirmative, what are the 

differences? 

4. If your jurisdiction has not ratified the Conventions, does your jurisdiction recognise a 

right of limitation of liability for claims that would otherwise fall under the Conventions 

(the ‘Equivalent Claims’)? 

 

4a. If the answer to the previous question is in the affirmative, what are the 

requirements for breaking the right to limitation for Equivalent Claims? 

5. Are there any general principles of law in your jurisdiction that may serve to break the 

right to limitation otherwise than through the specific provisions contained in the 

Conventions (e.g. abuse of right)? 

  



II. “PERSONAL ACT OR OMISSION” – Attribution to the person liable 

6. How is the requirement for a “personal act or omission” in art. V(2) CLC 1992, art. 4 

LLMC, and arts. 7(5) and 9(2) HNS interpreted in your jurisdiction? 

7. Where the party entitled to limitation is an entity, what are the requirements for 

attributing an act or omission to the party entitled to limitation? 

8. Are there court decisions or legal texts in your jurisdiction where the right to limitation 

under the Conventions or equivalent domestic legislation has been broken (or where it 

has been submitted that such right should be broken), respectively confirmed (or where 

it has been submitted that such right should be confirmed), for acts/omissions of: 

8a. The Master? 

8b. Crew members? 

8c. The Designated Person Ashore/Company Security Officer? 

8d. Other individuals within the entity entitled to limitation? 

8e. Third-party contractors (e.g. agents of the vessel)? 

If your answer is in the affirmative in any of the above questions, please briefly describe 

(a) the relevant facts; and (b) the rationale for the attribution of the relevant act or 

omission to the party entitled to limitation. 

 

III. “WITH THE INTENT”/“RECKLESSLY” – Degree of fault 

9. How is “intent” in art. V(2) CLC 1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) HNS or  relevant 

implementing domestic legislation interpreted in your jurisdiction? 

10. How is recklessness under art. V(2) CLC 1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) HNS or 

relevant implementing domestic legislation interpreted in your jurisdiction? Does 

negligence qualify as recklessness (‘Qualifying Negligence’) under art. V(2) CLC 

1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) HNS in your jurisdiction? 

10a. If the answer to the previous question is in the affirmative, what are the elements 

of Qualifying Negligence under art. V(2) CLC 1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) 

HNS? 

11. What is the standard for recklessness under art. V(2) CLC 1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) 

and 9(2) HNS?  

12. How is “actual fault” in art. V(2) CLC 1969 interpreted in your jurisdiction? 

13. How is “privity” in art. V(2) CLC 1969 interpreted in your jurisdiction?  

  



IV. KNOWLEDGE OF THE LIKELIHOOD OF THE HARMFUL RESULT 

14. How is the requirement for knowledge in art. V(2) CLC 1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 

9(2) HNS interpreted in your jurisdiction? 

15. Does imputed or background knowledge suffice for the purposes of art. V(2) CLC 

1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) HNS? 

15a. If the answer to the previous question is in the affirmative, what are the relevant 

requirements? 

16. Does failure to obtain the necessary information suffice for the purposes of art. V(2) 

CLC 1992/art. 4 LLMC/arts. 7(5) and 9(2) HNS? 

16a. If the answer to the previous question is in the affirmative, what are the relevant 

requirements? 

 

V. “SUCH DAMAGE”/”SUCH LOSS” 

17. How has the term “such loss”/”such damage” (art. 4 LLMC - art. V(2) CLC 1996/arts. 7(5) 

and 9(2) HNS 1996, respectively) been interpreted in your jurisdiction? 

 

VI. BURDEN OF PROOF 

18. Who bears the burden of proof to show that the requirements for breaking the right to 

limit are fulfilled? 

19. Is it possible under the procedural rules of your jurisdiction that the burden of proof 

may shift to the person liable under certain conditions? 

 

VII. INDICATIVE REFERENCE TO OTHER CONVENTIONS 

20. What is the wording used to implement art. 6 (2) WRC and art. 10(2) Bunkers 

Convention in your jurisdiction? 

21. How have art. 10(2) WRC and art. 6 (2) Bunkers Convention been interpreted in your 

jurisdiction in the context of breaking the right to limitation?  

 

VIII. EQUIVALENT PROVISIONS 

22. The same language for the test for breaking the liability limits is used in art IV (5)(e) of 

the Hague Rules as amended by the Visby Protocol: 

 

22a. Has your country ratified the Hague-Visby Rules or enacted these rules into their 

domestic legislation? 

 

22b. If the answer to the previous question is in the affirmative, how are the relevant 

criteria as listed above (II-V) interpreted in the context of the respective provision 

incorporating art. IV (5)(e) of the Hague-Visby Rules? 

 


